In ceea ce ma priveste, vara vine la pachet in fiecare an cu ceva mai mult timp liber (fata de timpul liber pe care imi permit sa mi-l iau in restul anului), timp de care ma folosesc cu varf si indesat, pentru a reveni cu articole pe blog, pentru a citi o carte uitata pe un colt de noptiera, sau pentru a demara noi proiecte frumoase. Timpul liber din luna iulie l-am folosit pentru a citi o carte foarte interesanta, pe care o introduc astazi in clasicul Book haul.

Buna dragilor,

Astazi vreau sa va recomand cu mare drag, si in acelasi timp sa va si vorbesc putin despre cartea pe care am devorat-o zilele trecute, si care isi face aparitia astazi in Book haul: “David si Goliat”, scrisa de Malcom Gladwell.

book haul, david si goliat, review carte, recenzie carte, recenzie david si goliat, book of the day, malcom gladwell

Recunosc, nu mi-am achizitionat aceasta carte din propria dorinta, ci Radu a fost cel care m-a facut sa imi doresc sa o citesc (fara sa stie probabil), atunci cand mi-a povestit cate putin din ce citise. Si m-a prin imediat!

Cartea are la baza povestea biblica a luptei dintre David si Goliat, pe care probabil multi dintre voi o cunosc.

Ca sa fac totusi un scurt rezumat, actiunea este urmatoarea: doua tabere adverse aflate in razboi, trimit la lupta  fiecare, cate un soldat, pentru a decide astfel deznodamantul razboiului. Una dintre tabere il trimite pe Goliat, un gigant infiorator, imbracat din cap pana in picioare in armura si echipat cu o serie de bate, sabii si cutite, iat cealalta tabara il trimite la lupta pe David, un cioban firav si simplu, echipat cu o prastie si cateva pietre, cioban care nu are aparent nici o sansa sa castige duelul. David se dovedeste a fi insa foarte abil in manuirea prastiei, astfel incat il doboara pe Goliat dintr-o singura lovitura precisa, care il nimereste pe gigant chiar in fruntea descoperita. Uriasul ameteste si cade, iar David ii smulge sabia si ii taie capul. Concluzia povestii si ideea cu care Malcom isi incepe cartea este ca gigantii nu sunt ceea ce credem noi ca sunt, si ca o confruntarea dintre un gigant si un outsider trebuie interpretata corect, fara a tine cont de raportul inegal de forte, ci de perspicacitate si modul in care folosesti avantajele in favoarea ta.

Cartea aduna intr-un singur loc mai multe povestiri a unor fapte reale, in care persoane considerate initial outsideri, deoarece au o anumita “dizabilitate”, s-au confruntat cu provocari disproportionate si au fost nevoiti sa le faca fata. Autorul incearca sa scoata in fata pe tot parcursul cartii, ideea ca un dezavantaj nu este neaparat ceva negativ, iar de exemplu, faptul ca nu esti un cititor bun, te poate transforma intr-un ascultator excelent. Scopul principal al protagonistilor povestilor din carte, este acela de a transforma un dezavantaj in avantaj.

O alta idee faina care mi-a ramas in minte este aceea ca uneori e mai bine sa fi un Peste Mare intr-un Iaz Mic decat un Peste Mic intr-un iaz mare. Teoria aceasta a fost exemplificata prin intermediul mai multor protagonisti care au urmat o universitate de renume. Una dintre tipe, eleva top in liceul ei, intotdeauna cu note maxime la toate obiectele,  povestea ca mereu si-a dorit sa devina biolog, si ca a facut din asta un tel. A aplicat la mai multe facultati, printre care si Harvard, unde a si fost admisa. Nu a  stat deloc pe ganduri si a inceput studiul acolo, pentru ca era vorba de renumitul Harvard, dand la o parte facultati mai putin renumite. Desi indragostita de fizica, chimie, biologie, dupa doar cateva luni si-a dat seama ca nu reuseste sa faca fata volumului mare de informatie si iar faptul ca colegii din jurul ei invatau cu o foarte mare usurinta, o scotea din minti. A cedat intr-un final, a renuntat la cariera de biolog si s-a indreptat spre avocatura. Dupa ce a ascultat toata povestea, autorul ii adreseaza tipei urmatoarea intrebare: “dar daca ai fi aplicat la universitatea X (universitate pentru care probabil nu ar fi optat studentii cu cel mai mare punctaj), unde ai fi putut sa iti pastrezi locul fruntas cu usurinta, care crezi ca ar fi fost deznodamantul?”. Concluzia protagonistei a fost ca daca urma aceasta facultate, ar fi reusit probabil sa isi indeplineasca visul si sa devina biolog. In toata aceasta ecuatie, ea a fost pestele mic, intr-un iaz mare, la Harvard, cand ar fi putut sa fie foarte usor un peste mare intr-un iaz mic, la Universitatea X, si sa faca ce si-a dorit inca de cand era mica.

Incetez cu spoilerele, si va astept parerile voastre, dupa ce terminat de citit cartea.

Va imbratisez cu drag,

Ale

 

Author

Who am I? Well, you see, I’m just this girl that’s overly attached by her clothes and her necklaces, and likes to ‘work’ daily on how to style them up; I’m that girl that likes reading and actually complete ‘do it yourself’ projects; I’m that girl that wants to travel the whole world; I’m that girl that loves good food; and on top of that, I’m that girl that works in a belgium chocolate shop. And I just want to share this with all of you, guys. So welcome in my life, pretty readers. Lots of hugs, Ale

Write A Comment