Luna iubirii m-a aglomerat la job extraordinar de tare, oamenii alegand ciocolata in aceasta perioada mai mult decat in alte momente ale anului.  Acest aspect a adus cu sine foarte putin timp pentru mine, si implicit si mai putin timp pentru citit. Am reusit totusi sa duc la bun sfarsit o carte simpatica, asa ca am continuat seria de book haul.

Holla, cupcakes,

Un mic proiect pe care l-am inceput in acest an, si de care speeer din suflet sa ma tin, este categoria de pe blog dedicata cartilor pe care le citesc lunar, Book Haul.

Finalul lui februarie nu a adus cu sine un teanc de carti citite, dupa cum ma asteptam. Dar am reusit sa duc la bun sfarsit o carte care era pe wishlist-ul meu inca din 2017.

Cartea de care va spun se numeste Eleganta ariciului, si a fost scrisa de Muriel Barbery, o scriitoare franceza.

book haul, eleganta ariciului, book review, recenzie carte, the elegance of the hedgehog, muriel barbery, fashion blogger, blogger, alexandra doba, stand for fashion

Trimiterile la operele lui Kant si ale lui Proust dar si reflectarilor lungi asupra diverselor idei, ma fac sa introduc cartea intr-o categorie cu substrat filosific. Poate ca ma risc putin spunand asta (este doar o opinie proprie, eu nefiind vreun critic literar sau vreun expert in domeniu), dar aceasta este impresia pe care mi-a dat-o.

M-a prins mai greu cartea in discutie, eu nefiind un mare fan al acestui gen. Dar m-a prins intr-un final.

Actiunea se desfasoara in cea mai mare parte intr-un bloc de apartamente ce apartin unor burghezi ‘wanna be’ din Paris. Spun ‘wanna be’, pentru ca desi intr-adevar detin averi considerabile, cunostiintele lor din orice domeniu sunt extraordinar de putine, fiind chiar inver proportionale cu vanitatea de care dau dovada.

Am identificat in aceasta opera doi povestitori:
* Paloma Josse, o eleva de 12 ani ce locuieste impreuna cu familia intr-unul dintre apartamente si care are bine sadita in minte ideea ca la varsta de 16 ani sa se sinucida. Motivul ei? Lumea superficiala in care traieste o dezgusta, si faptul ca desi este extraordinar de inteligenta nu doreste sa se manifeste in acest sens, deoarece nu considera ca este inconjurata de oamenii potriviti. Ah, si iubeste pisicile si limba japoneza.

* Rene Michel, o portareasa vaduva ce isi ascunde inteligenta in spatele unei masti a unei persoane fara prea multe cunostinte, usor naiva, as adauga. Femeia in varsta de 54 de ani (more or less), este indragostita de cinematografia si literatura japoneza, are un motan lenes caruia i se destainuie in fiecare zi, si o partenera de ceai (singura ei prietena), care face niste madeleine delicioase.

Interactiunea dintre cei doi povestitori este foarte mica, spre nula chiar, pana cand in momentul in care in bloc se muta un japonez interesant, cu o afinitate aparte pentru arta si cu o curiozitate jucausa pentru cele doua personaje principale. Acesta este momentul in care cartea incepe sa fie mai captivanta, deoarece cele 3 personaje incep sa se descopere unul pe altul, sa interactioneze si sa schimbe idei. Rene isi da seama ca viata capata o noua forma de cand noul ei prieten fascinant Kakuro Ozu si-a facut aparitia, iar Paloma renunta incet, incet la ideea sinuciderii, cand constata ca exista si persoane asemanatoare ei, cu aceleasi pasiuni si idei.

Totul bine si dragut, pana cand legaturile frumoase ce incep sa se lege intre ei sunt marcate de un eveniment neasteptat ce le schimba tuturor vietile.

Dar acest aspect va las pe voi sa il descoperiti.

Parerea mea foarte pe scurt se incheie aici, daaar you should give this book a try.

Bessos,

Ale

Author

Who am I? Well, you see, I’m just this girl that’s overly attached by her clothes and her necklaces, and likes to ‘work’ daily on how to style them up; I’m that girl that likes reading and actually complete ‘do it yourself’ projects; I’m that girl that wants to travel the whole world; I’m that girl that loves good food; and on top of that, I’m that girl that works in a belgium chocolate shop. And I just want to share this with all of you, guys. So welcome in my life, pretty readers. Lots of hugs, Ale

1 Comment

  1. Pingback: Book haul // May's book - Stand for Fashion

Write A Comment